Arkisto: toukokuu 2010

Fortumin hiilivoimala suljetaan Tukholmassa

Lauantaina 29. toukokuuta 2010

Suomalaiset mukana kansalaistottelemattomuustapahtumassa

Fortumin ja Tukholman kaupungin omistama Värtaverket -hiilivoimala halutaan sulkea kansainvälisessä Shut it down -tempauksessa lauantaina 29.5.2010. Kulkue lähtee Karlaplanilta kohti hiilivoimalaa klo 13. Mukana on myös suomalaisia ilmastotoimijoita.

- Lähdin mukaan, koska Fortumin ilmastoa ja ympäristöä tuhoava liiketoiminta uraanin ja hiilen käyttäjänä täytyy lopettaa. Ilmastonmuutoksen torjuminen edellyttää voitontavoittelun ja valtakeskittymien hylkäämistä, sanoo tapahtumaan mukaan lähtenyt Sami Kivistö Hyökyaalto-verkostosta.

Värtaverketin voimala käyttää vuosittain 300 000 tonnia Saksasta jaVenäjältä tuotavaa hiiltä, ja sen päästöt ovat neljäsosa Tukholman kaikista kasvihuonekaasupäästöistä. Näin ollen Fortumin esiintyminen päästöttömänä ja ekologisena yhtiönä on epärehellistä viherpesua.

- Väkivallattoman kansalaistoiminnan keinoin osoitamme, että tavallisten ihmisten täytyy itse ottaa aloite käsiinsä yhteiskunnan muuttamiseksi ekologisesti kestäväksi. Koska poliitikot ovat haluttomia ja yhtiöt vetäytyvät vastuusta, on tärkeää että me suljemme hiilivoimalan, vaikka vain päiväksi,  sanoo tapahtuman ruotsalainen yhteyshenkilö Martin Sjöstrand.

Shut it down -kampanjan kaltainen karnevaalihenkinen ja värikäs kansalaistottelemattomuustapahtuma tullaan näkemään myös Suomessa 28. elokuuta, jolloin Olkiluoto aiotaan sulkea ydinvoiman vaarojen vuoksi.

shutitdown.sthlm@gmail.com

http://www.shutitdown.se

Tule mukaan luomaan Pohjoismaista ilmastotoimintaleiriä tänä kesänä!

Perjantaina 21. toukokuuta 2010

Leiri yhdistää kamppailumme ilmaston, ruoan, autonomisten tilojen, tasa-arvon ja itsehallinnon puolesta: tuetaan toisiamme ja toimitaan yhdessä.

Olemme ryhmä aktivisteja pääasiassa Tanskasta ja Ruotsista, jotka ovat alkaneet järjestäytyä ja valmistella kaikkien aikojen ensimmäistä pohjoismaista ilmastotoimintaleiriä tälle kesälle 14.- 20. heinäkuuta 2010. Haluamme sinut mukaan.
Lue koko artikkeli »

Shell’s Hell – Party at the Pumps 2

Maanantaina 17. toukokuuta 2010

15. toukokuuta 2010 Shellin bensa-asema Islingtonissa suljettiin  protestina Shellin osallisuudelle Kanadan öljyhiekkateollisuudessa. Tempauksen järjestivät Lontoon Rising Tide, Lontoon öljyhiekkaverkosto ja Lontoon Climate Camp.

Suljetaan Olkiluoto – blokkaus 28. elokuuta

Keskiviikkona 12. toukokuuta 2010

Olkiluotoon rakennetaan parhaillaan maailman suurinta kokeiluluontoista EPR-ydinreaktoria. Tämän tyyppistä reaktoria Britannian viranomaiset pitävät liian riskialttiina. Olkiluodon rakennusprojekti on osoittautunut täydelliseksi fiaskoksi.

Tästä huolimatta Suomen hallitus on ehdottanut peräti kahden uuden  ydinvoimalan rakentamista. Vastauksena hallituksen vastuuttomaan toimintaan suljemme Olkiluodon tiet päiväksi 28. elokuuta 2010.

Olet tervetullut mukaan! Voit valintasi mukaan istua tai maata tiellä, osallistua piknikkiin ydinvoimalan porteilla, rakentaa ihmisketjua,  tukea blokkaajia tai keksiä oman tapasi ilmaista näkemyksesi turvallisemman tulevaisuuden puolesta. Tule ja ota ystäväsi ja sukulaisesi mukaan!

Lue lisää: http://olkiluotoblockade.info

Ota yhteyttä: olkiluotoblockade@riseup.net
+358 41 7270620

Ryhmät ja verkostot, jotka jo tukevat tempausta:

Ydinvoimapaa Suomi / Nuclear Free Finland  +++ Maan ystävät / Jordens
vänner i Finland  +++ Naiset atomivoimaa vastaan / Kvinnor mot
atomkraft  +++ Naiset rauhan puolesta / Kvinnor för fred  +++
Aktionsgruppen för ett atomkraftsfritt Åland  / Hyökyaalto

Lue koko artikkeli »

Shut it Down! Hiilivoimalan blokkaus Tukholmassa

Sunnuntaina 9. toukokuuta 2010

Tukholmassa blokataan Fortumin hiilivoimala – tule mukaan. Shut it Down! 29.5. 2010.

Shut it down -kampanja alkoi reaktiona ja tyrmistyksenä sille, että Tukholmassa tuotetaan edelleen sähköä ja kaukolämpöä hiilen avulla.
Tukholman kaupunki ja Fortum omistavat yhteisesti Värtaverket -voimalan Ropstenissa. Voimalaan tuodaan vuosittain 300 000 tonnia hiiltä Saksasta ja Venäjältä, ja sen päästöt ovat vähintään 800 000 hiiliekvivalenttia vuodessa, mikä on yli neljäsosa kaikista Tukholman päästöistä. Tukholma on valittu v. 2010 Euroopan  ympäristöpääkaupungiksi ja Fortum yrittää aina näyttäytyä  ilmastoystävällisenä yhtiönä. Kumpikaan ei kuitenkaan yritä tosissaan vähentää fossiilipolttoaineiden osuutta energiantuotannossaan. Lue koko artikkeli »

Toverimme Jyri Jaakkola, 11.2.1977 – 27.4.2010

Maanantaina 3. toukokuuta 2010

Rakas ystävämme ja toverimme Jyri Jaakkola on menehtynyt Meksikon Oaxacassa 27.4.2010.

Jyri osallistui solidaarisuuskulkueeseen, joka oli matkalla viemään avustustarvikkeita puolisotilaallisten joukkojen piirittämään San Juan Copalan kylään, Meksikon Oaxacassa. Kulkue joutui puolisotilaallisten joukkojen väijytykseen, jossa Jyrin lisäksi surmansa sai meksikolainen Beatriz Alberta Cariño Trujillo.

Jyri tunnettiin parhaiten työskentelystään Estellen eteen Uusi Tuuli ry:ssä ja kriittisenä äänenä maailmankauppaliikkeessä. Meksikon  alkuperäiskansojen autonomiakamppailut olivat Jyrille hyvin tärkeitä. Hän rakensi solidaarisuusverkostoja sekä Chiapasiin että Oaxacaan. Hän kirjoitti paljon, esimerkiksi Väärinajattelija-lehteen.

Vaikka ilmastoasia oli toki ollut tärkeä ympäristöaktivistille aiemminkin, niin viime vuoden aikana ilmasto-oikeudenmukaisuusliike tuli Jyrille yhä tärkeämmäksi. Jyri oli kanssamme Kööpenhaminassa joulukuussa. Meksikossa Jyri halusi työskennellä yhdessä Meksikon Rising Tiden, eli Marea Crecienten kanssa, mutta identifioi itsensä Hyökyaallon edustajaksi.

8.- 11. 4 Jyri osallistui  ”Autonomisen elämän puolesta” -tapaamisen ilmasto-osioon, jossa hän esitelmöi Climate Justice Actionista ja COP15 kokouksen protesteista. Jyri halusi tuoda ilmasto-oikeudenmukaisuusliikkeen lähemmäksi Meksikon autonomiakamppailuja, koska on selvää että käymme samaa taistelua samoin vaatimuksin.

Paikallisten ihmisten oikeus maahan josta he elävät, ja jota he kunnioittavat pyhänä asiana, on avainkysymys sekä alkuperäiskansojen kamppailussa että olennainen osa oikeudenmukaista ratkaisua ilmasto-ongelmaan ja ekologiseen kriisiin laajemminkin.

Jyri Vive, La lucha sigue!

Videolla Jyri kertoo toiveistaan ja motiiveistaan muutama viikko ennen lähtöään Meksikoon.